Natuurlijk is trouwen in gemeenschap van goederen nog steeds mogelijk. Maar dan moet u daarvoor naar de notaris en dit daar laten vastleggen. Trouwen in algehele gemeenschap van goederen is nu de uitzondering op de regel, voorheen was dat zo met huwelijkse voorwaarden.
U dient ook naar de notaris te gaan wanneer u wilt dat er expliciete uitzonderingen worden gemaakt op wat voorheen werd aangemerkt als een uitsluitingsclausule en wat er sinds 1 januari 2018 is bijgekomen met betrekking tot de insluitingsclausule.
Dat moeten we even uitleggen. Een uitsluitingsclausule is bedoeld om vermogensbestanddelen buiten de huwelijks-gemeenschap te houden. Deze clausule wordt gemaakt en vastgelegd door de erflater/schenker. Daar tegenover staat een insluitingsclausule. Deze is bedoeld om vermogensbestanddelen binnen de huwelijksgemeenschap te houden. Deze clausule wordt gemaakt door de erflater/schenker en echtgenoten.
Voorbeeld: een vader wil dat zijn erfenis uitsluitend aan zijn zoon (en dus niet aan zijn schoondochter) toekomt. Oplossing: in principe valt deze erfenis buiten de beperkte gemeenschap van goederen en komt dus toe aan zijn zoon. Maar zijn zoon en zijn partner kunnen huwelijksvoorwaarden met een insluitingsclausule maken. Dan gaat een deel van de erfenis ook naar de schoondochter. Advies voor vader: maak een testament met een uitsluitingsclausule. Deze kan door de echtgenoten niet aan de kant worden gezet.
Heeft de nieuwe wetgeving invloed op uw scheiding wanneer u voor 1 januari 2018 bent getrouwd en u nu zou willen scheiden? Het antwoord is heel eenvoudig: nee. De nieuwe wet geldt alleen voor huwelijken die gesloten worden vanaf 1 januari 2018.
Waar dient u verder op letten? Als u ondernemer bent en in het huwelijksbootje stapt dan blijft het advies om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dit is niet meer noodzakelijk want de nieuwe wet maakt onmiskenbaar duidelijk dat uw onderneming aan u toebehoort, maar start u een onderneming nádat u in het huwelijk bent getreden, dan wordt het toch weer een ander verhaal. Door dan huwelijkse voorwaarden op te stellen beperkt u het risico voor uw partner als het slecht gaat in het bedrijf. Of u krijgt minder gedoe als u gaat scheiden. Dan is het duidelijk dat het bedrijf is opgebouwd door u.
Er kan niet voldoende worden stilgestaan bij de nieuwe wetgeving aangaande het huwelijksgoederen-regime. In het verleden kon dat al een behoorlijke harde noot zijn om te kraken bij een scheiding. Dat zal niet anders worden in de toekomst wanneer u uw huishoudboekje op dit gebied onvoldoende hebt bijgehouden. Maak daarom elk jaar even de balans op. Dat kan prima samengaan met het invullen van uw belastingaangifte. Dan zit u toch al met uw neus in de rekeningen.
In goed overleg scheiden en financiële/fiscale kosten besparen?
Ontvang nu de checklist “Efficiënt scheiden”.
Deze checklist bevat onder andere: